Paazl Blog

Wat is een multi-carrier platform? Wat maakt het zo nuttig?

various delivery carriers including Budbee FedEx DHL and Packaly

De reden voor een multi-carrier platform

Kritische online shoppers zoeken gemak. Een multi-carrier platform kan dat bieden. Wat betekent dat in de praktijk? Als je jouw klant bijvoorbeeld voor de bezorging wil laten kiezen uit één of twee vervoerders, dan lijkt dat heel wat, maar vandaag de dag is het echt niet voldoende. De consument is anno 2021 verwend. Dat geldt zeker voor Nederland waar bijvoorbeeld next-day delivery en gratis retouren zo’n beetje de standaard zijn.

Kies je ervoor om van een multi-carrier platform gebruik te maken, dan bedien je je klanten niet alleen beter, maar ook duurzamer. Dus: wat is een multi-carrier platform en wat maakt het zo nuttig?

Een multi-carrier platform helpt de customer experience verbeteren

Consumenten waarderen het enorm als verkopers ze op hun wenken bedienen. Gemak, slimme suggesties, reserveren en aankopen in slechts een paar clicks én een fantastische nazorg. Dat is waar het om draait en wat de ‘customer experience’ bepaalt. Niet toevallig is deze ervaring de belangrijkste reden waarom het ene bedrijf dankzij e-commerce wel groeit en het andere niet. Uit Gartner onderzoek blijkt bovendien dat 89 procent van alle bedrijven verwacht binnenkort alleen nog maar te concurreren op dit onderwerp. Multi-carrier platformen spelen daarbij een belangrijkere rol dan menigeen denkt.

Er zijn immers maar weinig bedrijven die echt groot genoeg zijn om alle activiteiten op transport, track & trace en retourgebied zelf kunnen en willen afdekken.

Automatiseer een mix aan activiteiten

Er zijn verschillende momenten waarop je voor een multi-carrier platform kiest. Dat doe je bijvoorbeeld als je snel nieuwe transportstromen en aflevermomenten wilt toevoegen, maar ook als het verzendvolume sterk groeit. Platformen helpen je bij het geautomatiseerd verwerken van allerlei activiteiten die handmatig veel te veel tijd (en dus geld) kosten.

Het platform toont continu de beste service en prijs op basis van door gebruikers bepaalde regels/afspraken. Één keer deze afspraken invoeren volstaat. Daarna automatiseert het platform jouw opties en prijzen voor alle markten. Hiermee ontlast je je e-commerce platform en is het handmatig bijwerken in Salesforce of Magento niet meer nodig.

Klanten kunnen aangeven wat ze willen: goedkoop of duurzaam. Uiteindelijk geldt dat voor verreweg de meeste grote webshops een multi-carrier platform de handigste ‘oplossing’ is. Er zijn immers maar weinig bedrijven die echt groot genoeg zijn om alle activiteiten op transport, track & trace en retourgebied zelf kunnen en willen afdekken.

Geef consumenten een bredere keuze en meer flexibiliteit

Jouw klant moet het idee hebben dat hij een uitgebreide keuze heeft terwijl je hem eveneens begeleidt bij het maken van die keuze. Zo wil een klant op zijn voorkeursmanier betalen en hetzelfde geldt voor de leverwijze. Gebrek aan keuze kan hierbij leiden tot een slechte ervaring. Maar liefst 77 procent van alle consumenten heeft wel eens een aankoop geannuleerd omdat er onvoldoende verzendmogelijkheden beschikbaar waren.

Daarnaast is er het aspect flexibiliteit. Niet alleen is het een pré als je klanten in de rustiger perioden laat kiezen uit diverse vervoersopties, dat wil je ook in piekperioden doen. Stel dat je als webshop afspraken hebt met twee of drie vervoerders en deze in piekperioden ‘vol’ zitten? Dan is het wel zo handig als je snel enkele vervoerders extra kunt aanbieden.

Een multi-carrier platform biedt overduidelijk meer mogelijkheden dan een single-carrier oplossing waar het aankomt op duurzaam vervoer.

Laat zien hoe duurzaam een transportkeuze is

Dan is er nog het steeds belangrijkere aspect duurzaamheid. Een multi-carrier platform biedt overduidelijk meer mogelijkheden dan een single-carrier oplossing waar het aankomt op duurzaam vervoer. E-commerce klanten verwachten steeds vaker dat webshops laten zien hoe duurzaam het transport verloopt. Per vervoersoptie is aan te geven of deze duurzaam is of juist niet. Werk je met een platform dat van meerdere vervoerders het palet aan duurzame oplossingen kan laten zien, dan waardeert de consument dat.

Conclusie: Is de klant blij, dan komt deze terug

Is de klant blij, dan doe je vermoedelijk iets erg goed op het vlak van gemak, duurzaamheid én overzicht. Niet alleen voor je klant, maar zeker ook voor jezelf. Operationeel gezien is het extreem belangrijk om zaken als checkout, verzending, track & trace en retouren soepel te laten verlopen.

Een multi-carrier platform is daarvoor uitstekend geschikt. Je krijgt er toegang mee tot honderden verzendopties wereldwijd, terwijl het koppelen met deze partijen ook eenvoudig en goedkoper is. De data die dit oplevert is eenvoudig in te zien én te gebruiken voor het doorvoeren van verbeteringen én dus de klantervaringen. Dat klinkt nuttig hè?!

Paazl is a leading shipping service provider (SSP) for brands & retailers in e-commerce. Its all-in-one, multi-carrier platform unburdens the delivery process across webshop, warehouse, customer service and returns. Paazl enables logistical flexibility, consumer loyalty, cost transparency and (inter)national growth. Customers include industry leaders such as G-Star Raw, Rituals, VanMoof, Tag Heuer, Leenbakker and Under Armour.